Para-bordtennis

I Rudalens IF är alla välkomna och bordtennis är en sport som passar för de flesta!

I vår förening finns spelare både med och utan funkionsnedsättning, såväl fysiskt som intellektuellt.

Det går att spela bordtennis både stående och i rullstol, även med ganska låg rörlighet.

Här hittar du Svenska Bordtennisförbundets informativa folder om para-bordtennis.

Träning

I Rudalens IF bedriver vi träning i integrerade grupper (inga separata para-grupper), med en gruppindelning baserad på ålder, spelförmåga och ambitionsnivå. Mer information om vår träning hittar du här.

Vi har normalt bara en tränare på plats. Om man behöver extra stöd under aktiviteten behöver man därför ha med sig en förälder eller assistent som kan hjälpa till när det behövs.

Tävling

Precis som i bordtennis, så kan man tävla i para-bordtennis (men det är så klart frivilligt).

Reglerna för para-bordtennis är nästan samma som för bordtennis, men med några mindre anpassningar för rullstolsspel.

Det finns en särskild klassindelning för para-bordtennis, för att förutsättningarna skall bli så rättvisa som möjligt. De sk skadeklasserna är följande:

• Klass R1-R5 är rullstolsklasser, där R1 är den för minst rörliga.
  • Klass S6-S10 är klasser för stående, där S6 är den för minst rörliga
  • Klass U11 är en klass för personer med intellektuella funktionshinder.

Vill man tävla behöver man därför bli klassad. Det betyder att man behöver ha ett särskilt intyg från vården och att en utsedd klassare tittar på hur man spelar och rör sig.

De största återkommande svenska tävlingarna i para-bordtennis är:

• Malmö Open
  • Motala Open
  • Stockholm Paragames

Det brukar också hållas ett mycket uppskattat sommarläger för para-bordtennisspelare i Motala.

Det finns även internationella tävlingar i para-bordtennis som man, om man är kvalificerad,  kan få delta på tillsammans med andra representanter för Sverige (landslaget). På elitnivå kan man kvalificera sig till ungdoms- och seniorlandslag och också bli uttagen till olika utvecklingsaktiviteter, t ex Sveriges Paralympiska Kommittés Elitidrottsskolan.

Förbund

Rudalens IF är medlem i både Svenska Bordtennisförbundet (som numera även ansvarar för para-bordtennisen) och Svenska Parasportförbundet (som har mycket erfarenhet av para-sport).

ParaMe

Rudalens IF har också valt att vara med på ParaMe, en tillgänglig webbplats i syfte att informera personer med funktionsnedsättning om möjligheterna till parasport i deras lokalområden. Webbplatsen ska även ge inspiration och vägledning till ett hälsosammare liv.

Uppdaterad: 06 MAJ 2020 19:31 Skribent: Elisabet Stadler